Probabil pentru a arunca în derizoriu interesul acordat luptei împotriva drogurilor, in cadrul ședinței CSAT din 12.10.2023, decizia luata a fost înființarea unui alt comitet de luptă antidrog deși exista unul. Acest aspect denotă nu doar lipsa de informare a persoanelor implicate cât și lipsa de interes pentru soluționarea problemei.
”membrii Consiliului au decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional format din secretari de stat, nominalizați de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații, procurori desemnați de către Ministerul Public și specialiști din instituțiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României.”, se spune în comunicatul CSAT.
Însă acest Comitet există deja de ani buni. El este prevăzut în lege și stipulat în Strategia Națională Antidrog sub numele de Consiliul Consultativ, iar secretariatul acestui Consiliu este gestionat de Agenția Națională Antidrog.
Există și o scrisoare deschisă adresată președintelui României și președinte al CSAT și prim-ministrului României care este și vicepreședinte CSAT cu privire la felul în care au fost trași pe sfoară de consilierii și aparatul de stat implicat în pregătirea ședinței CSAT:
”Stimate domnule presedinte Klaus Iohannis
Stimate domnule prim-ministru Marcel Ciolacu
Stimate domnule viceprim-ministru Cătălin Predoiu
In atentia d-nei director al Agentiei Nationale Antidrog – Ramona Dabija
Pentru Federatia Neguvernamentala Antidrog este o supriza ca la nivelul CSAT nu se cunoaste legislatia antidrog, legislatie adoptata de Guvernul Romaniei prin H.G.
Comitetul propus este deja stipulat in Strategia Nationala Antidrog ( Consiliul Consultativ) si secretariatul este gestionat de Agenția Națională Antidrog – obiectiv 11 coordonare.
Va rugam sa ne comunicati care este diferenta dintre propunerea CSAT de Comitet de lucru si existenta in fapt a acestui Comitet prin legislatia existenta (Consiliul Consultativ). Avem convingerea ca pentru intalnirea CSAT de astazi 12.10.2023 au lucrat o serie de consilieri din toate institutiile a caror reprezentanti fac parte in CSAT si opinam ca nu au citit legislatia in vigoare.
Este impardonabil pentru o tara membra UE si NATO sa se intample asa ceva. Sa intelegem ca se trateaza problema consumului si traficului cu superficialitate? CSAT in calitate de organizator a solicitat punct de vedere Agentiei Nationale Antidrog ce este coordonatorul national al politicilor antidrog? Si daca da, sa intelegem ca nu vi s-a comunicat la nivel de CSAT ca acest Comitet exista?
Opinam ca nici dupa 16 ani de cand va invederam situatia reala a consumului speta este tratata cu ignoranta, politic de moment si spre satisfactia dealarilor ce isi vad afacerile inflorind. Privesc ca cel mai “batran: militant cu mult regret decizia CSAT asa cum peste 1 milion de parinti o privesc.
FNA asteapta precizari clare si punctuale la ideea Comitetului…
Cu consideratie,
Gigel LAZAR”, se spune în scrisoarea publică.