Comanda Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila a susținut, astăzi, 10 octombrie 2023, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat principalele activități desfășurate și rezultatele obținute de jandarmi, în primele 9 luni ale anului 2023. Din partea instituției, au fost prezenți Inspectorul șef – colonel Nicolae Iulian Albăceanu, Prim-adjunctul inspectorului șef și Șef al Statului Major – colonel Nicolae Gabriel Paraschiv și Adjunctul inspectorului șef – colonel Constantin Țupu.
Inspectorul șef, colonel Nicolae – Iulian Albăceanu, a oferit informații despre misiunile executate de către jandarmii brăileni din ianuarie și până la finalul lunii septembrie. „Principala misiune a Jandarmeriei, aceea de asigurare şi restabilire a ordinii publice a fost executată pe foarte multe paliere respectiv manifestările sportive (89), la manifestări cultural – artistice (70), manifestări religioase-comemorative (42) și nu numai.
Misiunile Jandarmeriei Române nu înseamnă doar asigurarea și restabilirea ordinii publice ci și misiuni de menţinere a ordinii publice (4333) din care 1062 misiuni specifice Jandarmeriei Române şi 3271 misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat.
Tot în domeniul menținerii ordinii și liniștii publice în perioada sezonului estival 2023 (01.06.2023-17.09.2023), efectivele Postului de Jandarmi Lacu-Sărat au executat astfel de misiuni, în Staţiunea Balneo-climaterică Lacu Sărat unde s-a înregistrat o afluenţă crescută de persoane, fiind constituite 131 de patrule independente.
În aceeași perioadă, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila au răspuns prompt la 139 acţiuni de intervenţie în urma apelului la 112, din care 79 intervenţii pentru aplanarea unor conflicte şi 60 intervenţii pentru rezolvarea altor situaţii”, a declarat col. Nicolae – Iulian Albăceanu.
Sursa citată a mai afirmat că un obiectiv prioritar stabilit la nivelul unității este creşterea gradului de siguranţă al elevilor, personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta, zona adiacentă şi pe traseele de deplasare din zona celor 32 unităţi de învăţământ preuniversitar şi grădiniţe aflate în competenţa Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, fiind constituite pe acest segment 279 patrule.
„O componentă prioritară a activităţii din perioada analizată a constituit-o dezvoltarea programelor de prevenire antiinfracţională şi antivictimizare, fiind desfăşurate 80 acţiuni de prevenire a manifestărilor antisociale deviante, prevenirea delicvenţei juvenile, prevenirea violenţei în şcoli şi a violenţei intrafamiliale, conştientizarea incidenţei consumului de alcool, droguri, tutun în rândul tinerilor precum activități de prevenire a criminalității stradale.
Activitățile au fost desfăşurate în școli generale și licee, atât în mediul urban cât și în mediul rural din județul Brăila, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Brăila și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Galați”.
Ulterior, inspectorul șef a prezentat rezultatele obținute de către efectivele I.J.J. Brăila în primele 9 luni ale anului 2023, exemplificând câteva dintre acestea: „Au fost aplicate 1.224 sancțiuni contravenţionale în valoare totală de 516.200 lei și au fost costatatate un număr total de 405 infracţiuni cu 396 autori depistaţi, din care 69 infracţiuni cu 75 autori au fost constatate cu ocazia misiunilor executate independent şi 336 infracţiuni în acţiunile şi misiunile de menținere a ordinii publice executate cu structurile de poliţie, pe raza judeţului Brăila, cu 321 autori identificaţi, infracţiuni concretizate în 248 dosare.
Din cele 69 fapte de natură penală constatate în acţiuni independente, precizăm că 25 dintre acestea sunt fapte prevăzute de Legea nr. 194/2011, privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare”.
Col. Nicolae – Iulian Albăceanu a precizat obiectivele pentru perioada imediat următoare, și anume îndeplinirea standardelor de acțiune privind asigurarea ordinii și liniștii publice prin diversele misiuni executate; accentuarea activităților preventive care acoperă toată sfera de siguranță a cetățenilor; cu sprijinul eșalonului superior ne dorim limitarea deficitului de personal și îmbunătățirea calității și imaginii instituției prin prezența necondiționată în sprijinul și mijlocul cetățenilor.